fbpx

Пилатес за бременни

Прегърнете пътуването по време на бременността с нашите персонализирани сесии по пилатес. Създадени специално за бъдещи майки, нашите класове се фокусират върху нежни движения, дихателни техники и упражнения за тазовото дъно, за да подкрепят променящото се тяло. Останете във форма, облекчете дискомфорта и се подгответе за раждането с нашата грижовна програма по пилатес.

Пилатес:Подхранващо движение по време на бременност

Терапия по време на бременност

Бременността започва от момента на оплождане на яйцеклетката и продължава до момента, в който плодът и плацентата напускат матката. Образуване и растежът на плода предявяват големи изисквания към организма на бременната, който трябва да достави големи количества калций и фосфор за костната система на детето, големи количества белтъци и други градивни вещества.

Бременната жена има нужда от по-големи количества кислород, не само за нея , но и за плода. През последните месеци на бременността, диафрагмата е повдигната и жената диша предимно гръдно. Това намалява белодробната жизнена вместимост. Кръвообръщението на бременната трябва да бъде по-бързо, изтласкваната от сърцето кръв повече, за да осигури кислород, хранителни и градивни вещества за плода – махови упражнения, ангажиращи основни мускулни групи. То обаче е затруднено поради това, че уголемената матка притиска кръвоносните съдове. Затова през последните месеци краката на бременната отичат – оточен масаж на ходила.

Уголеменат матка притиска и измества храносмилателните органи от нормалните им места. Това влошава тяхната секреторна и моторна функция, което пък нарушава преминаването на храната и изпразването на дебелото черво – двигателната активност спомага перисталтиката.

Увеличава се поясната лордоза, често съпроводено с болки в кръста – засилване на паравертебрални мускули.

Как помага пилатесът ?

Кинезитерапията и правилно подбрания двигателен режим са метод за общо въздействие върху целия организъм, за преодоляване на физиологичните и механичните затруднения и за трениране и засилване на мускулатурата, която е пряко заангажирана при раждането.

Основните задачи са свързани с:

  1.          Общоукрепващо въздействие върху организма, да се стимулира обмяната на веществата.
  2.        Бременната да се обучи да диша гръдно и при напрегната коремна стена.
  3.          Да се засилят мускулите на тазовото дъно – да станат еластични .
  4.         Да се подобри подвижността в ТБС и сакро-илиачните стави.
  5.         Да се възпрепятсва застоят на кръв в долни крайници.
  6.          Да се тренира гръбната мускулатура